Cererea de divort in fata instantei de judecata se timbreaza cu 200 de lei daca  divortul se va pronunta prin acordul sotilor sau la cererea unuia dintre ei, acceptata de catre celalalt.

Pentru motive precum vatamarea raporturilor dintre soti sau separarea in fapt care a durat cel putin 2 ani, cererea de divort se va timbra cu 100 de lei.

In cazul in care se solicita divortul la cererea aceluia dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei, cererea de divort se va timbra cu 50 de lei. Celelalte cereri neevaluabile in bani sau care nu sunt accesorii cererii de divort se vor timbra cu cate 20 de lei fiecare.

Odata cu desfacerea casatoriei, de regula, obligatia de intretinere intre soti inceteaza.

Cu toate acestea, daca sotul divortat se afla in nevoie din cauza unei incapacitati de munca ce a aparut inainte de casatorie sau in timpul casatoriei, acesta va avea dreptul la intretinere. Sotul divortat va avea dreptul la intretinere si daca incapacitatea apare la un an dupa desfacerea casatoriei. Acest drept exista insa numai daca incapacitatea este cauzata de o imprejurare in legatura cu casatoria.

Cuantumul intretinerii mentionate poate fi stabilit pana la maximum o patrime din venitul net al celui obligat la plata ei, tinandu-se cont de mijloacele sale si de starea de nevoie a creditorului. Aceasta intretinere, cumulata cu cea datorata copiilor, daca este cazul, nu poate depasi jumatate din venitul net al celui obligat la plata.

Daca divortul este pronuntat din culpa exclusiva a unuia dintre soti, acesta nu va putea beneficia de intretinerea mai sus mentionata decat timp de un an de la desfacerea casatoriei.

In orice caz, obligatia de intretinere inceteaza in cazul in care sotul beneficiar se recasatoreste.

De asemenea, sotul nevinovat care a suferit un prejudiciu ca urmare a desfacerii casatoriei, poate sa ceara sotului vinovat sa il despagubeasca. Aceasta despagubire formulata prin cerere de divort este diferita de obligatia de intretinere despre care am facut vorbire mai sus. Instanta va solutiona aceasta cerere de acordare a despagubirilor prin hotararea de divort.