Dupa formularea cererii de divort si administrarea probelor, se va delibera asupra spetei. Instanta de tutela va hotari asupra raporturilor dintre parintii divortati si copiii minori, tinand cont de interesul superior al acestora. Se va tine cont si de raportul de ancheta psihosociala, dar si de invoiala parintilor, daca este cazul.

De regula, autoritatea parinteasca se va exercita in comun dar, in functie de circumstante, instanta poate hotari diferit. Este posibil ca prin hotarare sa se stabileasca exercitarea autoritatii parintesti de catre un singur parinte. Celalalt parinte va pastra dreptul de a veghea asupra modului de crestere si educare a copilului si va avea dreptul de a consimti la adoptia acestuia.

Ca o exceptie, este posibil ca instanta sa hotarasca exercitarea autoritatii parintesti de catre alte persoane decat parintii copilului. Astfel, se poate stabili plasamentul copilului la o ruda sau chiar o alta familie sau persoana, cu consimtamantul acestora. De asemenea, daca se impune, instanta poate decide ca minorul sa fie plasat intr-o institutie de ocrotire, daca nu se gaseste un mediu familial corespunzator. In aceste situatii, instanta va stabili  daca drepturile ce tin de bunurile copilului se vor exercita in comun sau numai de catre unul dintre ei. In orice caz, parintele sau parintii separati de copil vor avea dreptul de a avea legaturi personale cu acesta. Daca nu exista intelegere intre parinti in legatura cu acest aspect, instanta va decide cu privire la modul de exercitare a acestui drept.

Cu privire la stabilirea contributiei parintilor la cresterea si educarea parintilor, daca nu exista acord sau intelegere intre parti, instanta va stabili contributia fiecarui parinte. Aceasta contributie consta in cheltuielile de crestere, educare, invatatura, pregatire profesionala, si altele.

De regula, obligatia de intretinere se executa in natura, prin asigurarea celor necesare traiului.

Daca este cazul, intretinerea poate fi stabilita si sub forma unei sume de bani.

Intretinerea datorata de parinte se stabileste pana la o patrime din venitul sau lunar net in cazul in care este vorba de un copil.  In cazul in care sunt doi copii, intretinerea se stabileste pana la o treime din venitul net, iar pentru trei sau mai multi copii, pana la jumatate din venitul net.