In urma unui divort, nu rare sunt situatiile in care parintele caruia ii este incredintat copilul sa refuze celuilalt parinte dreptul de a avea legaturi personale cu acesta. De asemenea, de multe ori se exercita presiuni psihologice asupra copilului, pentru a-l indeparta de celalalt parinte. Acest fapt se incadreaza de multe ori in fenomenul de alienare parentala.

In hotararea de divort instanta va dispune felul in care celalalt parinte va putea avea legaturi personale cu copilul sau. Daca aceste dispozitii nu sunt respectate de catre parintele la care se afla copilul minor, se poate solicita obligarea la respectarea programului stabilit in hotararea judecatoreasca.

Daca in urma somatiei parintele nu se prezinta impreuna cu minorul la locul stabilit, poate fi sesizata instanta de judecata pentru aplicarea unor penalitati de la 100 la 1000 de lei, stabilita pentru fiecare zi de intarziere, pana la executarea obligatiei.

Daca nici in urma penalitatii stabilite pe zi de intarziere de catre instanta, dar pe o perioada ce nu va depasi 3 luni, debitorul nu isi respecta obligatia, acesta va intra sub incidenta legii penale. Astfel, daca dupa acest termen tot nu permite celuilalt parinte a avea legaturi personale cu copilul, sau este de rea-credinta si ascunde minorul, se va sesiza parchetul. Infractiunea pentru care va fi urmarit este de nerespectare a hotararii judecatoresti.

Daca insusi minorul refuza categoric sa aiba legaturi personale cu celalalt parinte, se va intocmi un proces-verbal in care se va consemna aceasta. Va fi de asemenea sesizat reprezentantul directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului. Acesta va sesiza instanta pentru a se dispune un program de consiliere psihologica, la finalul careia se va intocmi un raport. In acest raport se vor consemna de catre expertul psiholog motivele pentru care copilul manifesta aversiune fata de parinte, daca a fost supus presiunii psihologice de tip alienare parentala, precum si orice alt concluzii.

La final se va relua procedura, iar daca si nici de aceasta data copilul nu va dori sa aiba legaturi personale cu celalalt parinte, se vor aplica penalitatile prevazute de lege