Executări silite, contestație la executare

 

În funcție de fiecare situație în parte, vom selecta metoda cea mai rapida, dar și cea mai puțin costisitoare.
Vom determina, în primul rând, dacă dețineți un titlu executoriu, dacă creanța dumneavoastră poate fi recuperată printr-o procedură specială, rapidă, sau dacă se impune parcurgerea unei proceduri de drept comun.
Trebuie avut in vedere faptul că, în actualul Cod de procedura civilă sunt reglementate proceduri speciale, cum ar fi cea pentru cererile de valoare redusă (pentru debite mai mici de 10.000 lei), sau procedura specială a emiterii ordonanței de plată, proceduri pentru care sunt necesare numai înscrisuri, și a căror durată este redusă.

Pentru situația în care se impune administrarea și a altor mijloace de probă, cum ar fi expertiza tehnică, proba testimonială, sau interogatoriul, se va urma procedura de drept comun, care este calea “normală” de recuperare a debitelor, prin instanță.

Este important a se apela la un avocat in vederea stabilirii strategiei in cauza, intrucât, pe de-o parte, șansele de reușită cresc exponențial, iar pe de altă parte se poate scurta în mod semnificativ durata de timp în vederea recuperării sumelor, și se poate identifica varianta cea mai puțin costisitoare.

De asemenea, oferim consultanță și reprezentare juridică și în situația în care vă aflați pe partea cealaltă a baricadei, respectiv în postura de debitor.

Atenție

În aceasta situație este imperativ să contactați un avocat cât mai curând cu putință, întrucăt termenul de formulare a contestației la executare este unul redus, de 15 zile. Inclusiv în cazul în care sunteți supus unei executări silite de către bancî, sunt situații în care în contractul de credit pe care l-ati incheiat cu banca sunt inserate o serie de clauze abuzive, ce pot fi înlăturate prin contestație la executare. Desigur, aceste clauze abuzive pot fi înlăturate, prin instanță, și înainte de a fi supus executării silite.