Daca ati achizitionat un autoturism, trebuie sa stiti ca beneficiati de o garantie pentru acesta. In caz de defectiuni, comerciantul este obligat fie la plata eventualelor reparatii, fie sa inlocuiasca masina, fie sa restituie banii.

Vanzatorul este obligat sa livreze autoturismul in conformitate cu contractul de vanzare-cumparare, atat tehnic cat si estetic.

De multe ori, in cazul vanzarii masinilor second hand, comerciantul nu incheie un contract de vanzare cumparare, dar asta nu inseamna ca nu are obligatii. Asadar, si daca masina s-a achizitionat doar in baza unei facturi, contractul se considera incheiat verbal, iar garantia exista, conform legii. Totusi, se considera ca nu este lipsa de conformitate daca cumparatorul a cunoscut sau putea, in mod rezonabil, sa cunoasca lipsa respectiva de conformitate.

Daca autoturismul nu corespunde, cumparatorul are mai multe variante: dreptul de a solicita repararea, inlocuirea, fie reducerea pretului, sau restituirea pretului. Orice reparare sau inlocuire trebuie facuta intr-un termen rezonabil, dar nu mai mult de 15 zile de la data la care cumparatorul a incunostintat vanzatorul despre neconformitate.

Trebuie stiut ca in cazul repararii autoturismului, nu se pot folosi decat piese noi.  De asemenea, vanzatorul va avea aceleasi obligatii pentru produsul inlocuit ca si pentru cel vandut initial.

Vanzatorul poate fi tras la raspundere daca lipsa de conformitate apare intr-un termen de 2 ani de la livrarea autoturismului. Ca exceptie, dupa acest termen se poate solicita remedierea sau inlocuirea daca defectiunea a aparut ca urmare a unor vicii ascunse.

Cumparatorul este obligat sa informeze vanzatorul despre lipsa de conformitate in termen de doua luni de la data la care a luat cunostinta de existenta acesteia.

Orice clauza formulata inainte ca lipsa de conformitate sa fi fost cunoscuta de consumator si care limiteaza sau inlatura drepturile consumatorului, este nula de drept.

Cabinetul nostru va sta la dispozitie pentru orice problema juridica legata de defectiuni sau vicii ascunse ale produselor, precum si in vederea inlaturarii eventualelor clauze abuzive inserate in contracte.