Divortul poate interveni in diferite situatii, legea prevazand patru motive:

-divort prin acordul ambilor soti sau doar la cererea unuia dintre soti, si acceptata de celalalt;

-atunci cand relatiile dintre soti sunt grav vatamate si nu mai este posibila continuarea casatoriei – spre exemplu atunci cand este incalcata indatorirea de fidelitate, este grav incalcat respectul pe care sotii si-l datoreaza, sau alte asemenea motive.

-daca a existat o separare de fapt de cel putin 2 ani, iar unul dintre soti cere divortul.

-daca din cauza starii de sanatate a unuia dintre soti casatoria a devenit imposibila, iar divortul este solicitat de unul dintre soti.

Pentru a doua situatie, atunci cand relatiile dintre soti sunt compromise, instanta va stabili din culpa carui sot s-a produs destramarea casatoriei. Daca din probele ce se vor administra va rezulta ca ambii soti au fost de vina, instanta poate pronunta divortul din culpa comuna, chiar daca numai unul dintre soti a inaintat cererea de divort.

In ce priveste a treia situatie, daca divortul este solicitat ca urmare a unei separari de fapt de cel putin 2 ani, divortul se va pronunta din culpa exclusiva a sotului reclamant. Cu toate acestea, este de mentionat faptul ca instanta va putea pronunta o hotarare de divort fara a mai face mentiune despre culpa vreunuia dintre soti, daca paratul declara ca este de acord cu divortul.

Pentru a patra situatie, atunci cand divortul este solicitat ca urmare a starii de sanatate a unuia dintre soti, nu se va mai face mentiune despre culpa sotilor.

Odata cu desfacerea casatoriei, sotii pot conveni sa pastreze numele purtat in timpul casatoriei.

Chiar daca nu intervine o intelegere cu privire la acest aspect, pentru motive temeinice ce tin de interesul unuia dintre soti sau de interesul superior al copilului, instanta poate sa incuviinteze ca sotii sa pastreze numele purtat in timpul casatoriei.

Daca nu intervine o intelegere intre soti si nu ne aflam in situatia in care instanta da incuviintare, fiecare dintre fostii soti va purta numele dinaintea casatoriei.

De retinut este faptul ca daca desfacerea casatoriei se pronunta din culpa exclusiva a sotului parat, iar casatoria a durat cel putin 20 de ani, sotul reclamant poate beneficia de o prestatie care sa compenseze un eventual dezechilibru semnificativ pe care divortul l-ar determina in conditiile de viata ale celui care o solicita.

De asemenea, separat de situatia mai sus prezentata, sotul nevinovat care a suferit un prejudiciu prin desfacerea casatoriei, poate cere ca sotul vinovat sa il despagubeasca.

Actele necesare cererii de divort sunt copie de pe buletin, copie de pe certificatul de csasatorie, si, daca este cazul, copie de pe certificatele de nastere ale copiilor.