In cazul divortului, se pot cere despagubiri, daca unul dintre soti a suferit un prejudiciu prin desfacerea casatoriei. De asemenea, asa cum am aratat, poate solicita intretinere, daca se afla in nevoie, din cauza unei incapacitati de munca survenite inainte sau in timpul casatoriei. Se poate solicita intretinere si in cazul in care incapacitatea apare in decurs de un an de la desfacerea casatoriei si numai daca incapacitatea este cauzata de o imprejurare in legatura cu casatoria. Intretinerea se stabileste pana la o patrime din venitul net al celui obligat sa o plateasca.

Diferit de despagubirile si intretinerea despre care am vorbit mai sus, sotul reclamant poate beneficia de o prestatie compensatorie. Daca divortul este pronuntat din culpa exclusiva a sotului parat, sotul reclamant poate beneficia de aceasta prestatie. Rolul acesteia este de a compensa un dezechilibru semnificativ pe care divortul l-ar cauza in conditiile de viata ale celui care o solicita.

Prestatia compensatorie se poate acorda numai in cazul in care casatoria a durat minim 20 de ani. Aceasta prestatie nu se poate cumula cu intretinerea despre care am vorbit mai sus, avand doar posibilitatea sa opteze numai pentru una din variante.

Prestatia se poate solicita doar odata cu desfacerea casatoriei.

Instanta, pentru a individualiza prestatia, va tine cont de resursele sotului care o solicita si de mijloacele celuilalt sot. De asemenea, va tine cont de efectele pe care divortul le va avea asupra solicitantului, de varsta si sanatatea sotilor. Variabile precum contributia la cresterea copiilor minori, pregatirea profesionala si aptitudinea de a desfasura activitati lucrative vor fi luate in considerare.

Prestatia compensatorie poate fi stabilita in bani – ca renta viagera sau o suma globala. De asemenea, poate consta, spre exemplu si ca uzufruct asupra unor bunuri mobile sau imobile care apartin celuilalt sot. Forma, durata, si cuantumul prestatiei compensatorii vor fi stabilite de catre instanta, de la caz la caz, in functie de particularitati.

Prestatia va inceta prin decesul unuia dintre soti, prin recasatorirea sotului care a pretins-o. Aceasta va inceta si daca sotul creditor obtine suficiente resurse care sa ii asigure conditiile de viata asemanatoare cu cele din timpul casatoriei.