Odata ce sotii s-au hotarat sa divorteze si au demarat acest proces, daca sunt respectate conditiile legii, instanta va pronunta desfacerea casatoriei.

Casatoria este considerata desfacuta din ziua in care hotararea de divort a instantei  a ramas definitiva. In situatia in care in timpul actiunii de divort sotul reclamant decedeaza iar actiunea este continuata de mostenitorii acestuia, casatoria este socotita desfacuta la data decesului. Este important de retinut ca instanta nu va putea pronunta hotararea de divort in aceasta situatie decat daca constata culpa exclusiva a sotului parat. In practica, de cele mai multe ori, atunci cand rezulta culpa comuna a sotilor sau culpa exclusiva a reclamantului, actiunea va fi respinsa ca ramasa fara obiect, considerandu-se desfacuta casatoria ca urmare a decesului sotului reclamant.

In urma divortului, regimul matrimonial inceteaza intre soti la data introducerii cererii de divort. Totusi, oricare dintre soti sau ambii, in cazul divortului prin acord, pot cere instantei sa constate ca regimul matrimonial a incetat inca de la data separatiei in fapt.

Actele de instrainare sau de grevare sau care presupun obligatii in sarcina comunitatii legale dintre soti, incheiate de unul dintre soti dupa introducerea cererii de divort vor putea fi anulate, daca au fost facute in frauda celuilalt sot.

Cu privire la minori, instnta de tutela va hotari si asupra raporturilor dintre parintii divortati si copiii lor minori, avand in vedere interesul superior al copiilor, raportul de ancheta psihosociala, dar si de invoiala parintilor, daca aceasta exista.

De regula, dupa divort, autoritatea parinteasca revine in comun sotilor, in afara de cazul in care instanta va decide altfel. Autoritatea parinteasca poate sa fie exercitata numai de unul dintre parinti, daca instanta va hotari in acest fel.

In situatii exceptionale, instanta poate hotari ca minorii sa fie plasati la o ruda sau la o alta familie sau persoana, cu consimtamantul acestora din urma, sau poate decide ca minorii sa fie plasati intr-o institutie de ocrotire.

Instanta va stabili care este contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere si educare a copiilor, precum si unde va fi locuinta minorului, daca nu exista o intelegere intre parinti.